A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комарівський ліцей
імені Антіна Могильницького
Галицької міської ради

До  мови  серцем  пригорнусь

Дата: 21.02.2024 22:52
Кількість переглядів: 21

…Якщо  ти  справді   любиш Україну…

    Не  вимовляй  ворожого  вже  слова…

    ВЧИ  УКРАЇНСЬКУ… Вчи  себе й  дитину,

    Бо  наша  мова  рідна,  калинова.

 

21 лютого 2024 року у Міжнародний день рідної мови здобувачі освіти  Комарівського ліцею  імені Антіна Могильницького продемонстрували, як  шанують  і поважають рідне  слово.

Рідна мова – одне з найголовніших  культурних  надбань, душею і гордістю  українського народу.

Міжнародний день рідної мови – особливо значуще свято для нашої  держави. Впродовж не одного  століття в історії українського  народу рідне слово зазнавало утисків та переслідувань. Але попри всілякі заборони,  українське слово стоїть та  відроджується.

У рідному слові ми відчуваємо народну мудрість, високий дух пращурів та чарівну красу української природи. Без мови не може існувати жодна  особистість та держава.

У Міжнародний день рідної мови  у нашому ліцеї  учні 7  класу підготували  інсценізацію «Говорить Україна», мета якої – вивчити рідну мову, розмовляти  українською, думати,  не  засмічувати  її  суржиком.

Ліна Костенко пише: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь  безсмертний дотик до  душі…»  Так  і  в  серцях  учнів  Комарівського  ліцею  імені Антіна  Могильницького у Міжнародний день рідної мови линуло  українське слово, що було сповнене любов’ю до рідного народу, країни. Здобувачі освіти 1-11класів взяли участь у читанні віршів напамять «До  мови серцем пригорнусь».

У  бібліотеці  закладу оформлено  виставку літератури на  тему «Наша  мова  калинова».

Крім цього, у 10  класі  було  проведено інтелектуально-розважальну  мовно-літературну гру «Мова єднає всіх», мета  якої  –  розширювати і  збагачувати  знання  учнів  про  мову  та  літературу, формувати  в  учнів  знання  про  те,  що рідна мова – це скарб, без якого не  може  існувати  ні  народ,  ні  Україна, як  держава.

Всі заходи до Міжнародного дня рідної мови у Комарівському ліцеї  проведені з метою донесення до  учнів  краси  і  багатства  української  мови; формування відчуття краси  рідної  мови; розвитку  мовленнєвих  здібностей  учнів; збагачення словникового запасу;  виховання любові до рідної  мови  та  розуміння  її  краси і необхідності  для  нашого  життя.

Без  мови – не  створити нам  держави,

Доріг  тернистих – не перебрести!

Хай  вороги  жорстокі  і  лукаві –

Стіною  стань  і мову  захисти!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора