A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комарівський ліцей
імені Антіна Могильницького
Галицької міської ради

Тиждень фізики та астрономії у ліцеї

Дата: 27.11.2023 20:55
Кількість переглядів: 28

Фізика нам всім потрібна,

Для життя річ необхідна.

Нумо разом її вчити,

Тоді будем краще жити!

Освіта відіграє важливу роль у формуванні загальної культури підростаючого покоління, його світогляду, сприяє естетичному вихованню дитини, розумінню нею краси навколишнього світу, розвиває уяву, просторове, аналітичне та логічне мислення школярів, стимулює розвиток інтелектуальних здібностей школярів. Одним із найбільш важливих факторів успіху при вивченні фізики та астрономії  є інтерес до предмета, формуванню якого, зокрема, сприяє проведення тематичних предметних тижнів, що забезпечують не лише залучення учнів до поглибленого вивченню  фізики та астрономії  в межах шкільного курсу, але й сприяють розвитку особистісних якостей школярів, активізації розумової діяльності, розвитку творчих здібностей учнів.

Відповідно до плану роботи  ліцею на 2023/2024 навчальний рік з метою   підвищення зацікавленості учнів до занять  фізикою та астрономією розширення кругозору, поглиблення уявлення про використання відомостей із фізики у повсякденному житті, виховання самостійності мислення, волі, наполегливості в досягненні навчальної мети, обміну педагогічним досвідом та презентації нових форм, моделей, ефективних технологій організації навчання, виховання та змістовного дозвілля здобувачів освіти, з 20 по 24 листопада 2023 р. в Комарівському ліцеї імені Антіна Могильницького проходив Тиждень фізики і астрономії. Для проведення Тижня були задіяні учні 5-11 класів, які стали організаторами і учасниками різних заходів.

Метою Тижня було активізувати пізнавальну діяльність учнів, поглибити їх знання з фізики та астрономії, стимулювати активну творчу роботу школярів, розвивати логічне мислення, кмітливість, уміння діяти в нестандартних ситуаціях, виховувати цілеспрямованість. Такі змагання виховують в учнів толерантне ставлення один до одного, вміння працювати в команді, вміння демонструвати багатство і красу світу.

Розпочався тиждень із загальношкільної лінійки, на якій учні мали можливість ознайомитися з планом проведення тижня в школі.

З метою поглиблення і розширення знань учнів з фізики та астрономії, розвитку пізнавального інтерес, творчої активності, допитливості, логічного мислення, почуття колективізму, відповідальності, вміння працювати командою було проведено наступні заходи:

  

1.Захоплюючу подорож довіртуальної фізичної лабораторії для учнів 6 класу,адже дітям найбільше подобається дослідницька діяльність - це важливий шлях до пізнання. Цінність дослідів полягає в тому, що для власної діяльності діти не отримують готових знань від педагога. Досліджуючи, дитина отримує знання у певний логічній послідовності. Елементарні дослідження поглиблюють знання дітей про явища природи( вчитель Герцюк Т.М.).

2. Засідання за круглим столом «Фізика і мистецтво», де учні 7 класу розглядали і шукали фізичні поняття та процеси в віршах, малюнках та піснях (вчитель Івасів Г.М.).

3.   Конкурс «Розв’язування фізичних кросвордів та ребусів» серед учнів ліцею. Під час розв’язування кросвордів, учні згадали основні визначення фізичних явищ, величин  які існують, одиниці вимірювання, поняття про оптичні прилади (вчитель Івасів Г.М.).

4.   Знайомство учнів 5 класу з фізичними приладами їх призначенням, особливостями застосуваннята перегляд мультфільму "Фіксики", щодозволило дітям не просто повеселитися, а й дізнатися щось нове (вчитель Герцюк Т.М.).

З метою популяризації предмету фізики і астрономії та підвищення інтересу до них, підтримки талановитих школярів, розвитку їх інтелектуальних здібностей, активізації творчої діяльності учнів було влаштовано конкурс стінгазет на фізичну та астрономічну тематику.

З метою обміну педагогічним досвідом та презентації нових форм, моделей, ефективних технологій організації навчання,використання ІКТ вчитель Герцюк Тетяна Миколаївна на уроці астрономії в 11 класі разом з учнями здійснили подорож за темою «Планети земної групи». На ньому вони візуально побували на планетах Меркурій, Марс та Венера. Активними учасниками даного уроку були учні які підготували презентації про будову та склад цих планет; вчитель Івасів Ганна Миколаївна провела відкритий урок у 8 класі на тему «Урок узагальнення та систематизація знань по темі «Фізичні явища», на якому учні У мали можливість перевірити свої теоретичні знання з даної теми, розгадували кросворди, розв’язували логічні задачі і головоломки із сірниками, грали в ігри, відповідали на запитання вікторини розгадували ребуси, розв’язували задачі та відповідали на запитання.

Кожен захід  проведений в рамках Тижня вирізнявся оригінальністю проведення, цікавим та актуальним змістом, інформаційною насиченістю, відповідав навчально-пізнавальним, розвиваючим та виховним цілям організації освітнього процесу в закладі.

Крім того завдяки «Шкільному радіо», протягом Тижня на перервах проводились інформаційні хвилинки та презентації про цікаві факти з життя видатних вчених фізиків та астрономів.

Тиждень пройшов на належному рівні. Діти показали гарні знання, вміння та зацікавленість предметами, навички та творчі здібності.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора