A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комарівський ліцей
імені Антіна Могильницького
Галицької міської ради

Тиждень української мови у ліцеї

Дата: 22.04.2024 13:54
Кількість переглядів: 35

Люблю тебе, моя єдина,

Чудова мово України!

З 15 по 19 квітня 2024 року у Комарівському ліцеї імені А. Могильницького пройшов Тиждень української мови. Мета проведення Тижня полягала в підвищенні загальної мовної культури, прищепленні любові до рідного слова, розвитку творчих здібностей учнів.

Програма предметного Тижня була досить насиченою і включала в себе різноманітні навчально-виховні заходи. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної мови. Заходи, проведені впродовж Тижня, були різноманітні, цікаві, сприяли розвитку творчої активності, пізнання, активної життєвої позиції.

Метою всіх проведених заходів було:

– навчити дітей поважати і любити свій край;

– донести до учнів красу і багатство української мови;

– розвивати мовленнєві здібності учнів;

– збагачувати словниковий запас;

– формувати відчуття краси рідної мови;

– виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

15 квітня пройшла загальношкільна лінійка, на якій учитель української мови та літератури О.І. Дубильовська оголосила про відкриття Тижня української мови, ознайомила учнів з основними заходами, закликала брати активну участь у них. Також оформила тематичну виставку «Моя барвінкова мова!»

Тож розпочався Тиждень виставкою тематичної літератури, малюнків, власних віршів. Найактивнішу участь у цьому конкурсі взяли учні 6 класу, а саме: Герула С. (вірш), Братчук І. (малюнок), Кузь С. (малюнок), Сівецький М. (малюнок).

Впродовж Тижня учні 6 та 7 класів виразно читали на перервах поезії про мову. Так вони мали змогу «працювати» ведучими на радіо. Кожен старався показати свої навички виразного читання, вилити свою любов у щирі поетичні рядочки.

 

У вівторок, 16 квітня, у наполегливій боротьбі та захоплюючій атмосфері пройшла вікторина «Розумака» між 6 і 7 класами, де перемогу здобула команда «Мовознавці» (6 клас).

У цікавій формі проходили змагання між учнями 8, 9 класів. О.І. Габльовська провела квест-гру «Рідну мову знати – круто!»

Літературні читання поезії та прози, присвячених рідній мові «Мово моя калинова! В нас про тебе найкращі слова», провела Г.І. Фаріон з учнями 10 класу. Дівчата та хлопці довели, що мова наша була, є і буде хлібом насущним, джерельною водою, небом бездонним, відчуттям рідної землі.

  

Випускники ліцею мали змогу пройти тестовий забіг «100 запитань перед НМТ». Одинадцятикласники побачили свій рівень знань з української мови, змогли перевести набрану кількість балів у 200-бальну шкалу.

Вчителі та учасники Тижня переконалися, що мова – душа народу, зрозуміли, що без любові до прабатьківської мови не можна відчути себе українцями. Тож юні ліцеїсти роблять все для того, щоб не обірвалася золота нитка, яка веде з давнини у наші часи.

Завершився предметний тиждень, а любов до рідної мови залишається на все життя. Уся шкільна родина Комарівського ліцею імені А. Могильницького переконана, що проведення такого Тижня гуртує всіх учасників навчального процесу, формує громадський світогляд, адже кожен народ відбудеться лише  тоді, коли усвідомить себе у рідному слові.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора