A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комарівський ліцей
імені Антіна Могильницького
Галицької міської ради

Година пам'яті жертв Голодоморів

Дата: 25.11.2023 13:44
Кількість переглядів: 34

Зроніть сльозу. Бо ми не мали сліз.

Заплачте разом, а не наодинці.

Зроніть сльозу за тими, хто не зріс,

Що мали зватись гордо — українці.

25 листопада 2023 року учні 9 класу нашого ліцею  провели годину пам’яті присвячену вшануванню жертв Голодоморів 1921-1922, 1932-1933 та 1946-1947 років. Спільно з класним керівником, Герцюк Т.М., учні  пригадали страшні сторінки нашої історії. Наголосили, що голод — це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій.

Метою заходу було не тільки  ознайомити учнів з трагічним минулим нашого народу, а й вчити дітей бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її, як білі, так і чорні сторінки; виховувати здатність кожної людини на скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів співвітчизників.

У своїх виступах учні розповідали, що Голодомор 1932–33 років є найбільшою історичною катастрофою України ХХ ст. Голодомор 1932–1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямованого застосованого більшовицькою владою терору голодом, тобто геноцидом.

В історії бурхливого XX ст. Голодомор 1932–33 років в Україні посідає особливе місце. Перший масовий голод, що розпочався відразу ж після закінчення громадянської війни та придушення української революції, охопив значну частину України: Запорізьку, Донецьку, Катеринославську, Миколаївську, Одеську губернії.

Сьогодні, коли від початку Голодоморів минуло десятки років, ми не маємо права забувати народне слово правди і довічного прокляття, послане на голови катам. Бо це слово здолало смерть, аби дійти до нас, збудити в наших серцях пам’ять про мільйони безвинно замучених предків і застерегти від повторення страшних помилок.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора