A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комарівський ліцей
імені Антіна Могильницького
Галицької міської ради

Подорож  для учнів початкових класів

Дата: 18.03.2021 20:21
Кількість переглядів: 143

«Цікавий світ психології»

Мета: ознайомити учнів з предметом психології та завданнями психолога в школі; розуміння учнями важливості психології в житті кожної людини; підняття настрою учнів початкових класів.

Хід заняття.

Доброго дня діти! Сьогодні ми з вами поговоримо про один цікавий предмет, який, на жаль, викладається не у всіх школах. Але це дуже цікавий і потрібний предмет . Який же це предмет? І чому він такий цікавий? Запитаєте ви, а я вам і відповім. Це - психологія.

До школи ви ходите, щоб навчатися. А вчать вас вчителі. Вміння навчати дітей учить педагогіка.

Педагогіка – майстерня, а психологія – інструмент, яким там працюють. (А.Макаренко)

А що ж це за карта така цікава? зараз ми її розмістимо на видному місці. Це чиста і незвідана карта, як і сама особистість. Адже психологія вивчає людину, її особливості. Психолог у школі вивчає кожного з вас, ваш внутрішній світ (що ви думаєте, про що переживаєте, які у вас відносини з друзями, однокласниками, батьками, вчителями).

Завдання психології – відкрити цю завісу, причому не просто зазирнути у внутрішній світ, довідатися, як він влаштований і як співвідноситься із зовнішнім світом, як стати на шлях самовдосконалення та саморозвитку.

Тож, розпочнемо нашу подорож. І розпочнемо її з країни «Хочу все знати». Шлях нею тернистий і нелегкий. Є в ній гора Мотивів із піком Важко. Ви самі знаєте, що якщо щось робиш важливе і потрібне, то дійсно буває важко. От так і на нашу гору Мотивів важко підійматися і зараз ми згадаємо як же важко нам буває навчитися їздити на велосипеді, навчитися плавати. Дійсно здається, що нічого вже не вийде, часом навіть хотілося все кинути, а надто - на піках Нудно і Невдало. Щоб успішно перебороти цю гору, психологія вчить нас шукати стежки Хочу, Можу та Буду. І тоді , підіймаючись цими стежинами у нас виходить подолати ці Гори та ці Піки.

Далі Психологія пропонує нам відвідати великі міста. І розпочнемо ми з одного міста, яке запрошує до себе трьох добровольців, які нічого не бояться.

(звучить музика, коли учні підіймаються на сцену)

Учні виконують завдання. У мішечки розкладені різні предмети, діти кладуть руку до мішечка і відгадують, що там знаходиться.

1) Ключ, викрутка, скрепка, копійка, вата;

2) Гречка, цукор, пшоно, горох, манка;

3) З зав’язаними очима називає по нюху: банан, апельсин, парфум

Так, учасники справилися з завданням , а як ви думаєте жителі якого міста підготували вам такі завдання. Жителі міста Відчуття, а також жителі міста Уява, адже ви уявляли собі ті предмети , які знаходилися у мішечках.

Ваші уявлення називають ще МРІЯМИ..

Ералаш «Сила волї»

Це жителі міста Воля. А зараз ми з вами дамо обітницю. Слухайте і повторюйте за мною.

Я, (кожен говорить своє ім’я ), урочисто, в присутності моїх друзів та однокласників, вчителів та учнів інших класів, ОБІЦЯЮ : гарно вчитися, допомагати друзям та батькам, бути ввічливим, добрим та чесним, нікого не ображати і завжди мати гарний настрій. 

Отже ми дали обіцянку, і будемо мати надію, що у вас є сила волі .

Подорожуємо далі. Психологія не може оминути лісовий масив Характер, адже тут росте так багато несхожих дерев. Під деякими з них тріскається земля – такі вони важкі. Зате легкі характери немов ширяють у повітрі, тільки-но чіпляючись за землю своїми коріннями. Трапляються характери повністю від коренів до верхівки вкриті голками, і тому колючі.

Так не схожі ці Дерева-Характери , бо росли вони на різних ґрунтах, неоднаково зігрівало їх сонечко, по різному обдував їх вітерець, нерівномірно зрошував дощ. І кожне з цих Дерев психологія вчить нас цінити, розуміти і любити,приймати таким, яке воно є.

Подумайте, і у кожному класі навчаються

Дітки з різними характерами, і треба товаришувати з усіма, розуміти усіх і ніколи нікого не ображати. Треба бути Людяними. І у кожному вашому класі є учні, яких усі інші учні у класі вважають найлюдянішими. 

А ми продовжуємо подорожувати далі.

Психологія не може оминути і село Темпераментів. Із садибою Холерика, будиночками Сангвініка й Флегматика, хатинкою Меланхоліка. Треба пам’ятати, що немає поганого чи хорошого типу, просто всі вони різні .

 При гадати Мушкетерів.

А ще психологія вчить нас, як нам врятувати жителів замку Сором’язливості. Адже за його стінами ці дітки ніколи не зможуть показати все багатство й красу свого «Я».

Тож якщо на тебе кажуть, що ти сором’язливий, то ти повинен знати, що тебе просто зачаклували в цьому замку, і щоб вибратися з нього тобі можна звернутися до психолога, він порадить тоді деякі вправи і ти перестанеш соромитися.

Діти, а ось погляньте на карту нашого острова. Ось він… той хто трясе мир і спокій нашого Я – вулкан Агресивності. Адже буває так, нам важко впоратися зі своїми почуттями, вони аж занадто захоплюють нас.

Ералаш «Битва»

Щоб не бути агресивними треба пройтися джунглями самоконтролю із дзюркотливими струмочками релаксаційної музики, яка налаштовує наші емоції на позитив. На щастя.

А чи відомо вам, що щастя і радість залежать від гормонів щастя – ендорфінів. Чим більше їх у нашому організмі, тим щасливішими ми стаємо. А підняти рівень цих гормонів можна за допомогою тих справ, які вам подобаються, та за допомогою таких продуктів: морозиво, банани та шоколад. І жителі міста Емоцій і пригощають вас солодкими цукерками. А працювати з вашими емоціями у школі і повинен психолог.

От і обійшли ми наш острівець. А омиває наш острів Океан Взаємин. Є тут затока Любові і острів Дружби. Але плавання по океану може бути небезпечним, тому є тут скеля Конфліктів, і рифи Непорозуміння. Вибрати правильний курс і допомагає вам психологія

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора